Moord op Klaas Makkinje - 10-Juni-1999

Moord en doodslag gepleegd door moordzuchtige immigranten, tegen de oorspronkelijke bevolking.
Forum rules
De PVV is dse enige partij die voor strenge straffen en gerechtigheid is.
De criminelen in de cel en wij veilig over straat in plaats van hoe het tegenwoordig gaat!

Moord op Klaas Makkinje - 10-Juni-1999

Postby Führer » Sun Feb 07, 2010 10:13 pm

Het verhaal van Klaas Makkinje begint op 10 juni 1999. Dan wordt het lichaam van de 33-jarige autohandelaar gevonden, in een souterrain van een leegstaand herenhuis aan het Utrechtse Oorsprongpark.

Hij is van dichtbij – van zo’n 25 centimeter afstand- een keer door het hoofd geschoten. De kogel en de huls liggen naast het slachtoffer. Het moordwapen wordt teruggevonden naast een regenpijp in de tuin.

Buurtonderzoek bij het Oorsprongpark wijst uit dat het dodelijke schot -de avond ervoor- vermoedelijk tussen kwart voor twaalf en twaalf uur ’s nachts is afgevuurd.

De recherche treft op de plaats delict geen sporen van een worsteling aan. Klaas moet- zonder dat hij ook maar iets vermoedde en zonder zijn moordenaar te hebben aangekeken- in koelen bloede zijn geëxecuteerd.

Opvallend is dat Klaas Makkinje de gespen van zijn schoenen los had, een gewoonte die hij alleen had, als hij in gezelschap was van mensen waarbij hij zich op zijn gemak voelde. De recherche gaat er dan ook vanuit dat Klaas Makkinje zijn moordenaar moet hebben gekend.

Klaas Makkinje. Een flamboyante persoonlijkheid, zo menen bekenden, die in 1966 wordt geboren in het plaatsje Weesperkaspel. Rond zijn 20ste belandt Klaas in de autohandel. Hij is dan inmiddels een jaar getrouwd en heeft een dochter: Pammy. Maar begin jaren negentig loopt deze relatie stuk.

Klaas krijgt namelijk een verhouding met Erica, die hij in een Amersfoortse kroeg leert kennen. Klaas gaat hierna samenwonen met Erica en de twee krijgen een dochter genaamd Cherie.

Als Klaas in 1995 een autobedrijf begint, noemt hij zijn zaak PAMCHE, wat een samenvoeging is van Pammy en Cherie, de twee namen van zijn kinderen. Klaas Makkinje stond bij velen daarom ook wel bekend als Klaas Pamche. Hij is een opvallende verschijning. Met zijn dure kleren, gebruinde gelaat en zijn vlotte babbel, maakt Klaas een playboy-achtige indruk.

Op de dag van de vondst van het lichaam, arresteert de recherche vier Afrikaanse mannen die zich in een telefoongesprek met de vriendin van Klaas zeer verdacht hebben uitgelaten. Maar de vier hebben een waterdicht alibi en blijken uiteindelijk niets met de moord van doen te hebben.

Grote vraag voor de speurders is wat Klaas op de avond van zijn dood te zoeken had in het Oorsprongpark. Het park ligt een mooie, bosrijke buurt met statige herenhuizen. Het is een van de betere wijken in Utrecht waar veel kantoorpanden zijn gevestigd; makelaars, advocaten en zelfs een vestiging van het Openbaar Ministerie. Geen buren die bij elkaar naar binnen kijken. Kortom, een ideale plek om een moord te plegen, omdat je er waarschijnlijk niet veel getuigen zult aantreffen. Klaas moet hier doelbewust naar toe zijn gelokt.

Aan de andere kant kan Klaas hier ook op eigen initiatief naar toe zijn gegaan. Opvallend is namelijk dat het park grenst aan de grootste homo-ontmoetingsplek van Utrecht. De vraag dringt zich dan ook op of Klaas Makkinje wellicht een geheim dubbelleven leidde?

Het recherche-onderzoek richt zich hierna op de homoscene in het park. Een mede-autohandelaar uit Veenendaal verklaart tegenover de recherche zeker te weten dat Klaas homoseksuele contacten had en dat hij daarom afgeperst werd. Ook spreekt de recherche in het Oorsprongpark met twee bezoekers die menen Klaas wel eens te hebben gezien in het tippelgedeelte van het park.

In de vriendenkring van Klaas gelooft men niet in een verborgen dubbelleven en al helemaal niet in homoseksuele contacten. Daarom verlegt de recherche zijn aandacht naar het achterhalen van eventuele getuigen van de moord.

Maar de wereld waarin Klaas zich in ieder geval zonder enige twijfel begaf – die van de handel in tweedehands-auto’s – blijkt eveneens een schimmige, zo ontdekt de recherche.

Want Klaas heeft enkele dagen voor de moord zaken gedaan met Joegoslavische mannen die hij zelf had omschreven als ‘topcriminelen’. Ook zou Klaas zich volgens sommigen in het verleden met merkkleding, sigaretten en wapenhandel hebben ingelaten.

En Klaas had in de autohandel een groot aantal ontevreden klanten, omdat hij nog wel eens rommelde met kilometertellers.

Uit onderzoek komt naar voren dat Klaas bovendien nog al eens louche zaken deed met een groep Nigerianen, die hem enkele maanden voor zijn dood met een pistool hebben bedreigd. Ook lag Klaas overhoop lag met een groep Turkse mannen en het is volgens bepaalde getuigen zelfs mogelijk dat de dader in de familiekring van Klaas gezocht moet worden.

De recherche hecht aan deze scenario’s steeds minder waarde als ze er achterkomt dat Klaas Makkinje zich kort voor zijn dood met andere zaken wilde inlaten.

Namelijk de vrouwenhandel… Kennissen weten te vertellen dat Klaas gevorderde plannen had om twee Oostblokvrouwen illegaal voor hem te laten werken in een caravan.

Het is een nieuwe carrière, die Klaas angstvallig verborgen houdt voor zijn levenspartner Erica, omdat zij daar faliekant op tegen is. Slechts tegen enkele vrienden vertelt Klaas zijn plannen om in de prostitutie aan de slag te gaan.

Zijn compagnon bij Klaas z’ n eerste schreden in deze schemerwereld is de 32-jarige Turk Abdullah A. Op 18 augustus 1999 komt er bij de Regionale Criminele Inlichtingendienst, de RCID, informatie binnen over Abdullah A. die nieuw licht op de zaak doet schijnen:

“Abdullah A. heeft op de avond van de moord op Klaas Makkinje met hem afgesproken in Utrecht om daar samen een pand te gaan bekijken wat ze wilden gaan inrichten als seksclub.”

De recherche vindt het opmerkelijk dat Abdullah op de avond van de moord twee keer telefonisch contact heeft gehad met Klaas en bovendien de laatste is die hem die avond nog heeft gezien. Abdullah past zijn verklaringen voortdurend aan de stand van het onderzoek aan, zo merkt de recherche. En dat duidt op een sterk calculerende handelswijze waarmee Abdullah zich nog verdachter maakt.

Tijdens een huiszoeking wordt bovendien in de woning van Abdullah een schietbalpen aangetroffen. Kennelijk was Abdullah in de gelegenheid om aan vuurwapens te komen. Abdullah A. wordt op 2 november 1999 gearresteerd op verdenking van de moord op Klaas Makkinje.

De recherche gaat er meer en meer vanuit dat geldelijk gewin de reden is geweest voor Abdullah om Klaas te vermoorden. Maar als de recherche aankondigt een geurproef te willen houden met het moordwapen wordt de grond kennelijk te heet onder zijn voeten en komt Abdullah ineens met een opmerkelijk verhaal op de proppen. Hij beweert namelijk dat niet híj de moordenaar is van Klaas Makkinje, maar de vriendin van Klaas, Erica.

Ze zou Klaas en Abdullah op de avond van de moord hebben gevolgd. Zowel Klaas als Erica zouden op een gegeven moment uit hun auto zijn gestapt en Erica zou hem hebben toegeroepen: ‘klootzak, ik weet wat jullie hier doen’. Daarna lopen Klaas en Erica kibbelend de hoek om. Na een kwartier hoort Abdullah ineens een knal.

Abdullah loopt de straat en ziet Erica in een voortuin staan met een pistool in haar hand. Hij pakt daarop naar eigen zeggen het pistool uit haar hand en gooit het de tuin in. Ten slotte zou Erica hem 50.000 gulden hebben geboden om zijn mond te houden.

Voor de recherche is er genoeg aanleiding om een gerechtelijk vooronderzoek te starten.

Uit enkele afgeluisterde telefoongesprekken komt naar voren dat Erica er -opmerkelijk genoeg- al enkele maanden na de dood van Klaas een nieuwe geliefde op nahoudt: het is een van de beste vrienden van Klaas. En dit is niet de eerste verhouding is die Erica heeft gehad.

Kennissen vertellen dat er het nodige mis was met het huwelijk van Klaas en Erica. Klaas was ontzettend jaloers en hield Erica erg kort. In 1991 heeft Klaas haar zelfs het ziekenhuis in geslagen.

In dat jaar kwam Klaas er namelijk achter dat Erica een buitenechtelijke relatie had met zijn broer: Ron Makkinje. Ron Makkinje was een kleurrijk en in misdaadkringen roemrucht figuur. Hij verwierf in de jaren negentig landelijke bekendheid omdat hij- als een ware ontsnappingsartiest- kans zag keer op keer uit de gevangenis te ontsnappen.

Op 18 september 1997 haalt Ron Makkinje voor de laatste keer het nieuws als hij eigenhandig met een helikopter een Colombiaanse drugsbaron uit de zwaar beveiligde gevangenis De Geerhorst wil laten ontsnappen. Makkinje, die slechts enkele vlieglessen heeft gehad, crasht en komt te overlijden.

Erica wilde weg van Klaas, zo vertellen getuigen. Maar ze durfde niet, omdat ze bang was dat Klaas haar dan zou vermoorden. Bij de recherche rijst het vermoeden dat zij Klaas wellicht voor heeft willen zijn. Maar Erica ontkent iets met de moord op haar vriend te maken te hebben en na grondig onderzoek blijkt dat er geen enkel bewijs tegen haar is.

Ook het harde bewijs tegen Abdullah ontbreekt: getuigen van de moord zijn er niet. Op het moordwapen zitten geen vingerafdrukken. En ook een geurvergelijking van het moordwapen met de geur van Abdullah levert niets op.

Op maandag 13 november 2000 komt de zaak voor de Utrechtse rechtbank. De officier van justitie acht Abdullah A. schuldig aan moord en eist 12 jaar cel. De officier zegt het verhaal van Abdullah over Erica’s schuld zo ongeloofwaardig en onwaarschijnlijk te vinden dat het nauwelijks weerlegging behoeft en vraagt dus vrijspraak voor Erica.

Eén dag later spreekt de rechtbank Erica dan ook vrij. Maar tot ieders verrassing wordt ook Abdullah vrijgesproken. Het bewijs dat hij de schutter was, is volgens de rechtbank niet geleverd.

Justitie heeft inmiddels hoger beroep in de zaak aangetekend. En ondanks de vrijspraak die justitie in eerste aanleg gevorderd heeft voor Erica, zullen beide verdachten weer voor de rechter worden gedaagd.Bron: http://www.peterrdevries.nl/dossier/klaasmakkinje/
User avatar
Führer
Site Admin
 
Posts: 1135
Joined: Thu Dec 03, 2009 4:32 am

Return to Moord en doodslag gepleegd door moordzuchtige immigranten. Lijst van slachtoffers allochtoon geweld.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

cron