Jörg Haider 1950-2008 (vermoord door het systeem)

Alle personen in dit forum. Vrijheidsstrijders, helden, martelaren, pioneers en politiek leiders
Forum rules
6% Van de wereld bevolking is blank, in 2050 is blank een minderheid in Nederland en Europa.

Jörg Haider 1950-2008 (vermoord door het systeem)

Postby Führer » Wed Apr 21, 2010 1:27 pm

ImageHaider sloot zich in 1970 aan bij de FPÖ (Oostenrijkse Vrijheidspartij). Van de FPÖ - formeel een liberale partij - waren veel aanhangers proteststemmer, met name van de klassieke socialistische SPÖ-aanhang werden veel stemmers weggetrokken. Ook mensen met een extreemrechts gedachtegoed zochten aansluiting bij de FPÖ. Van 1979 tot 1983 was Haider lid van de Nationale Raad (vergelijkbaar met de Tweede Kamer of de Kamer van Volksvertegenwoordigers) van Oostenrijk en in 1986 werd hij voorzitter van de FPÖ. In 1989 werd hij Landeshauptmann van de deelstaat Karinthië. Zijn positieve uitspraken over de nationaal-socialistische economie in de Tweede Wereldoorlog leidden echter tot zijn gedwongen aftreden in 1991. Hierna was hij korte tijd actief als vice-landeshauptmann. In 1995 werd Haider opnieuw tot Landeshauptmann van Karinthië gekozen, waarna hij herkozen werd in 1999 en 2004. Mede dankzij het charisma van Haider en diens vlotte voorkomen, behaalde de FPÖ in 1994 een grote verkiezingszege (22,7% van de stemmen, tegenover 5% in 1986). Zowel de christendemocratische ÖVP als de sociaaldemocratische SPÖ weigerden om met Haiders partij een coalitie te vormen.

De verkiezingen van 1999 betekenden een nederlaag voor de SPÖ/ÖVP-coalitie, en leidden opnieuw tot een grote overwinning voor de FPÖ. Op 4 februari 2000 trad de FPÖ toe tot een coalitie met de christendemocratische ÖVP onder bondskanselier Wolfgang Schüssel, ondanks de wereldwijde protesten tegen een dergelijke coalitie. Oostenrijk raakte opnieuw in een isolement, zoals ook tijdens het bondspresidentschap van de later omstreden Kurt Waldheim. De Europese Unie, waartoe het land sinds enkele jaren behoorde, besloot dat contacten met de nieuwe bondsregering moesten plaatsvinden op het laagst mogelijke niveau.

In 2000 trad Haider af als partijleider. Zijn invloed achter de schermen bleef desondanks zeer groot. Twee jaar later viel de ÖVP/FPÖ-coalitie, wat leidde tot vroegtijdige verkiezingen. Hoewel de FPÖ een nederlaag leed, vormde de ÖVP echter opnieuw een coalitie met deze partij. Datzelfde jaar bracht Haider een bezoek aan de Iraakse dictator Saddam Hoessein; bij vergelijking van foto's werd later sterk betwijfeld of hij niet een dubbelganger in plaats van Saddam zelf had ontmoet. Desondanks zorgde zijn actie voor veel ophef in zowel binnen- als buitenland.[2]

In april 2005 richtte de populistische politicus een nieuwe partij op, de Bündnis Zukunft Österreich, als reactie op interne spanningen in de FPÖ. Laatstgenoemde partij belandde in extreemrechts vaarwater onder Haiders opvolger Heinz-Christian Strache. Deze kwam bij de verkiezingen van 2006 met 11% van de stemmen op de derde plaats; Haiders BZÖ behaalde 4%. Na dit resultaat trok Haider zich terug in Karinthië. Toen zijn opvolger als voorzitter van de BZÖ, Peter Westenthaler, was veroordeeld voor het vals getuigen, werd Haider op 30 augustus 2008 echter opnieuw voorzitter van de partij. Hij zou dit ambt tot zijn dood bekleden.

[bewerken] Overlijden
Jörg Haider overleed op zaterdag 11 oktober 2008 op 58-jarige leeftijd net ten zuiden van Klagenfurt aan de gevolgen van een auto-ongeluk. Hij was op weg naar zijn woning in het Bärental om met zijn familie de negentigste verjaardag van zijn moeder te vieren. Nadat hij op de Loiblpass Straße (B91) een andere auto had ingehaald en zich naar de rechter rijstrook van de weg begaf, verloor hij de macht over het stuur. Zijn Volkswagen Phaeton ramde vervolgens een verkeers- en een bewegwijzeringsbord, reed met het linkervoorwiel in de berm, waarna de auto spinde en een betonpijler en een brandkraan raakte. Vervolgens sloeg de auto meerdere malen over de kop, om haaks op de rijrichting tot stilstand te komen. Haider zou meer dan twee keer zo hard als de toegestane snelheid van 70 km/h hebben gereden, terwijl het zicht door mist zeer beperkt was.[3] Uit nader gerechtelijk onderzoek bleek dat hij ten tijde van het ongeluk een alchoholpromillage van 1.8 had.[4] Door het ongeluk liep de politicus, die alleen in de auto zat, zware verwondingen op aan zijn hoofd en borstkas. Verder zou de wervelkolom gebroken zijn geweest en was zijn linkerarm bijna volledig afgerukt. De medische hulp was tevergeefs; bij aankomst in het ziekenhuis was Haider reeds overleden.[5][6]

In een eerste reactie meldde zijn plaatsvervanger bij de BZÖ, Stefan Petzner, dat "dit voor ons het einde van de wereld is". Ook andere partijen betuigden hun medeleven.[7] Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter reageerde geschokt op het overlijden van Haider. "Hij was een voorbeeld en een rolmodel van de moderne, hedendaagse succesvolle rechtsnationale politicus". Dewinter stuurde zaterdagochtend een rouwtelegram naar de plaatsvervangende voorzitter van de BZÖ en naar de vrouw van Haider. Dewinter was verschillende keren te gast bij Haider. "Het overlijden van Jörg Haider raakt mij diep (...) Hij was een charismatische leider die als geen ander in staat was om de spreekbuis te zijn van de zwijgzame meerderheid van de bevolking", luidde het [8].

De leider van ’s lands grootste rechtse partij FPÖ, Heinz-Christian Strache, roept intussen op de rijen te sluiten. Hij en Haider konden niet samen door een deur. Maar naar nu blijkt, hebben beiden vorige week een gesprek gevoerd. Haider zou daarin nog eens hebben gepleit voor een coalitie van de twee rechtse partijen met de conservatieve partij ÖVP. Strache zei gisteren dat hij BZÖ-politici een nieuwe ‘Heimat’ aanbiedt: ,,Alle verstandige krachten reik ik de hand.’’ De twee partijen zijn samen goed voor een kleine 30 procent van de stemmen, waardoor rechts de op twee na grootste politieke stroming van de Alpenrepubliek is [9]. Een woordvoerder van de deelstaat Karinthië, waar Haider Landeshauptmann was, gaf daags na het ongeval in de Oostenrijkse krant Der Standard aan dat de politicus "een soort staatsbegrafenis op provinciaal niveau" zou krijgen.[3]

Volgens de politie hadden zo'n 25.000 mensen afscheid genomen van de politicus. Het centrum van de stad werd afgezet voor het autoverkeer en de Oostenrijkse spoorwegen hadden extra treinen ingezet. De Oostenrijkse tv zond de rouwplechtigheid live uit [10]. De begrafenis van Haider werd gehouden in Klagenfurt, de hoofdstad van de provincie Karinthië. Baardragers droegen de met rode rozen bedekte kist van Haider eerst naar een volgepakt plein in de stad. Daar voerde een reeks sprekers, onder wie bondskanselier Alfred Gusenbauer en de burgemeester van Klagenfurt, het woord. Gusenbauer zei dat de grote opkomst aantoonde dat Haider niet alleen veel voor zijn familie betekende, maar dat hij ook in staat was mensen te raken. 'Hij was iemand die niemand koud liet, zowel in positieve als in negatieve zin', aldus Gusenbauer, een sociaaldemocraat die Haider vaak heeft aangevallen. De ceremonie met veel folklore werd live op televisie uitgezonden. De afscheidsplechtigheid verliep onder strikte veiligheidsmaatregelen. De plechtigheid verliep uiteindelijk zonder opstootjes, waarna in de kathedraal van Klagenfurt een herdenkingsdienst werd gehouden. Na de misviering werd Haiders lichaam gecremeerd [11].

Onder de aanwezigen bevonden zich president Heinz Fischer en de zoon van de Libische leider Moammar al-Qadhafi . Ook was er een delegatie aanwezig van de Italiaanse Lega Nord .

http://nl.wikipedia.org/wiki/J%C3%B6rg_ ... Overlijden
User avatar
Führer
Site Admin
 
Posts: 1052
Joined: Thu Dec 03, 2009 4:32 am

Return to Personen

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron