Bewaren - opslaan van eten voor preppers.

Survivalism, Einde van de wereld en overleving.

Bewaren - opslaan van eten voor preppers.

Postby Führer » Sun Jan 06, 2013 5:50 am

Omdat er blijkbaar toch enige belangstelling is in Nederland voor het enigszins voorbereid zijn door middel van wat eten te bewaren zal ik een poging doen om de belangrijkste en de meest simpele manier van het opslaan van wat eten aangezien er blijkbaar veel misverstanden over zijn in de Nederlandse bevolking.


Een Tweetje:


We spreken over een Een Tweetje als je een systeem hanteerd waar je elke keer als je een blik, een pot of een pak eten opent en opeet de volgende keer in de supermarkt weer 2 van koopt. Op deze manier haal je elke dag wat extra eten in huis, en eten wat je gewend bent om te eten.
Het is gebruikelijk om een rotering systeem te gebruiken waar je de nieuw gekochte blikken, pakken of blikken achteraan zet en zo de oudste opeet.
Simpelweg "Preppen" door het opslaan van wat extra blikken en potten die van zichzelf lang houdbaar zijn.
Samen met de hieronder genoemde etenswaren die vanzichzelf lang goed blijven als Honing, suiker, zout, graan en olijfolie akn op een simpele en efficiente manier wat extra eten voor een week of 2 opgeslagen worden wat nooit niet weggegooid hoeft te worden.Lange termijn Denkers:

Voor een kleine investering kan je een vrij grootte voorraad voedsel in huis halen en dit voor lange tijd opslaan 10 a 20 jaar is niets vreemds. Het voordeel van deze methode is dat je 1 keer wat tijd en geld investeerd en er dan geen omkijken meer naar hebt. Net als een verzekering je hoopt dat je het niet nodig hebt maar het is toch een prettig gevoel als de winkel om wat voor reden een paar dagen niet open is dat je genoeg te eten hebt.

In de lucht die wij ademen zit slechts 21% zuurstof, 78% stikstof en 1% overige gassen. Het is de zuurstof die eten aantast, net als zonlicht aldan direct of indirect. Als je voedsel wilt opslaan moeten deze 2 elementen verwijdert worden, daaom zit het meeste voedsel ook vacuum verpakt in een niet-licht doorlatend materiaal. Denak aan blikken en zakken.

De gebruikelijke manier om droogvoer op te slaan is door een mylar zak te nemen deze te vullen met het voedsel zoals graan, zaden, bonen, rijst, suiker, zout havermout en dat soort dingen. Je wilt zoveel mogelijk lucht uit de zak persen en dan een zuurstof obsorbeerder erin. Daarna kan je de zak met een strijkijzer of een ander heet stuk ijzer voorzichtig dichtsealen. De zuurstof absorbeerder neemt dan alle zuurstof op uit de lucht en je kan de zak een een beetje zien inkrimpen om het verschil van 21% volume op te vangen.
Als het voedsel wat je erin gedaan hebt schoon en droog was en de procedure goed hebt uitgevoerd kan dit eten jaaaren en zelfs decennia lang goed bljven ligt er ntuurlijk aan wat er inzit. Graan blijft van zichtzelf al lang goed op deze manier kan het decennia lang eetbaar blijven.
De zak wordt dan gebruikelijk in een emmer opgeslagen voor de zekerheid om zo invloeden van buitenaf tegen te houden zoals beesten, ongedierten, vocht en licht.

Mylar is een merknaam Mylar zakken zijn zakken plastic met een alluminium voering om het licht tegen te houden, de term Mylar zakken wordt tegenwoordig ook gebruikt voor hetzelfde soort zakken van andere merken let daar dus op met het aankopen van zakken als je perse zakken van het merk Mylar wilt hebben.

Zuurstof absorbeerders: Zuurstof absorbeerders bestaan uit ijzerschilfers en zout of andere stoffen om dit ijzer te doen roesten. Bij dit process neemt het zuurstof op en zit dit om in roest. Zuurstofabsorbeerds kan je dus zelf maken maar kopen is uiteraard makkelijker en dan weet je precies hoeveel zuurstof een pakketje opneemt.
Hoeveel zuurstofabsorbeerders opnemen wordt uitgedrukt in Kubik centimeters CC.
Om te bepalen hoeveel je er nodig hebt moet je eerst weten hoevol je mylar zak of luchtdichte emmer zit.
Stel je hebt Mylar zak van 20 liter en die zit 3/4 vol met graan. Graan is rond en er blijft dus veel lucht tussen de korrels zitten, slechts 50% van de 3/4 gevulde zak is dus gevuld.

20 liter is 20 000 CC DAAR 3/4 van is 15 000 CC de helft van 15000 CC = 7500 CC lucht in Mylar zak wat over blijft. Slechts 21% daarvan is zuurstof = 1575CC ZUURSTOF.
Om deze zak van zuurstof te verwijderen heb je dus zuursofabsobeerders ter waarde van 1575 nodig. De meest gebruikelijke grootte is 666CC zakjes waar je er dus 3 van in je Mylar zak moet doen.


Sommig voedsel blijft van zichzelf jaren of decennia lang goed zoals Honing, suiker, zout, graan en olijfolie geen enkele reden om hier niet wat extras van in huis te hebben.


Zelf wecken, drogen en inblikken behoort ook tot de mogelijkheden maar dat zoek je maar ergens anders op op internet wat dat kan ik nooit niet makkelijk uitleggen hoe je dat doet.


Water is crusiaal en bijna gratis!
Water is bijna overal wel te vinden in Nederland en met een beetje zuiveren en koken best drinkbaar te maken. Maar wanneer neem je de stap om naar de vijver te lopen met je emmertje en er water uit te halen om te drinken? Best een genante ervaring als terwijl je aan het lopen bent met je ranzige emmertje water het water en licht het weer doet. Water opslaan is nagenoeg gratis en er is dus geen enkel excuus om niet mat in huis te hebben. Dit kan zelfs in oude colaflesen gebeuren al zijn water jerrycans van 10, 20 of 25 liter veel makkelijker. Of als je het geluk hebt onm een tuin te bezitten een grote regenton nog beter. Water kan je zo een jaar laten staan af en toe kijken of het ng goed is en om het jaar vervangen.Beginnersfout, wat je veel ziet op internet is dat mensen voor 100 kilo rijst en pasta kopen en dan het gevoel hebben voorbereid te zijn, deze etenswaren hebben echter veel energie nodig om bereid te worden. Geen probleem als je hier voorzieningen voor hebt zoals gas of benzinebranders met de bijbehorende brandstof maar vaker dan niet is dit niet het geval.
User avatar
Führer
Site Admin
 
Posts: 1137
Joined: Thu Dec 03, 2009 4:32 am

Return to Survivalism, Einde van de wereld en overleving.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest