De moord op Daan de Haas

Politiek geweld tegen Rechts, en politiek geweld en aanslagen van geweldadig links tereur netwerk.
Opererend met verschillende namen en splintergroepen, gesubsidieerd door de overheid.

De moord op Daan de Haas

Postby Führer » Fri Dec 04, 2009 9:36 am


Fatale brandstichting A'dam-West

Bewoners van het Pierre Cuypershof in Amsterdam-West worden in de nacht van woensdag 16 op donderdag 17 maart opgeschrikt door een harde knal. Op de begane grond van een woning vindt een explosie plaats, waarna een felle brand uitbleek. De schok wordt nog groter als blijkt dat er sprake is van brandstichting, waarbij bewoner Daan de Haas om het leven is gekomen.

De 65-jarige De Haas had geen enkele mogelijkheid tot ontsnappen. Hij was op de bovenverdieping aan het slapen, toen om kwart over twee in de nacht zijn huis in brand werd gestoken. Door de hitte en de rook kon hij niet meer naar beneden toe. Hoewel de brandweer de felle brand snel onder controle had, troffen ze de bewoner zwaargewond aan. Hij overleed vlak daarna bij zijn woning.

Op de voordeur van de woning van Daan de Haas wordt die nacht in witte verf een teken aangetroffen, dat veel weg heeft van een hakenkruis. Het leidt tot allerlei speculaties in de buurt en in de pers. Waren er wellicht racistische motieven voor de moord?

Bekend is dat Daan de Haas zijn mening niet onder stoelen of banken stak. Hij kon zich wel eens negatief uitlaten over de verschillende bevolkingsgroepen die in de buurt wonen. Maar eigenlijk mopperde hij op alles wat hem niet zinde.

Zo sprak hij regelmatig op een niet al te zachtzinnige toon de hangjongeren in de buurt aan. De Haas, die regelmatig het speeltuintje in de buurt schoonhield, ergerde zich rot aan de rommel die zij achterlieten.

Het is nog te vroeg om vast te kunnen stellen wat het werkelijke motief is, zo stelt de politie. Om dat te kunnen weten, moeten eerst de daders worden opgepakt. De politie doet daarom een beroep op iedereen die die nacht iets heeft gezien, of meer weet van deze brandstichting.

Uit buurtonderzoek is gebleken dat kort voor de brand een groepje jongeren heeft gestaan op het eind van het huizenblok aan het Pierre Cuypershof en de hoek met de Sam van Houtenstraat. Wie heeft deze jongeren gezien, of weet wie zij zijn?

Bovendien is gezien dat kort na de explosie twee personen vanaf het huis van Daan de Haas wegrenden richting de Sam van Houtenstraat. Of zij richting het groepje jongeren renden, is niet bekend.

Wel is gezien dat de jongeren ook zijn weggerend. Een deel rende richting de Aalbessenstraat, de anderen in tegenovergestelde richting naar de sportvelden.

Ook is gezien dat op de hoek van het Pierre Cuypershof met de Sam van Houtenstraat een auto met draaiende motor en één geopend portier heeft gestaan. Daar is iemand ingesprongen en de auto is hard weggereden. Wie kan meer vertellen over deze auto?

Op dezelfde hoek stond ten tijde van de brand nog iemand. Het gaat om een motorrijder, die stond te bellen. Wie is deze man? Misschien belde hij juist met het alarmnummer. De politie wil hem graag spreken.

Dan is er nog een tweede brand, die om tien over half drie - een half uur na de brand in de woning van Daan de Haas - plaatsvond. Het gaat om een autobrand in de A.M. de Jongstraat, op slechts enkele minuten rijden van het Pierre Cuypershof. De politie sluit niet uit dat beide branden iets met elkaar te maken hebben, en is daarom ook in deze zaak op zoek naar getuigen.

Iedereen die denkt iets te hebben gezien, of meer te weten van de branden in Amsterdam-West in de nacht van woensdag 16 op donderdag 17 maart, wordt dringend verzocht contact op te nemen met de politie. De hoofdofficier van justitie heeft 20.000 uitgeloofd voor de gouden tip in de brandstichtingszaak, waarbij Daan de Haas het leven liet. Bel direct naar 020-5592621 of stuur een sms naar bovenstaand nummer.Verschenen in SP!TS op maandag 09 mei 2005.
User avatar
Führer
Site Admin
 
Posts: 1135
Joined: Thu Dec 03, 2009 4:32 am

Return to Politiek geweld tegen Rechts

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron