Gejuich als F-side op extreemrechts inhakt

Politiek geweld tegen Rechts, en politiek geweld en aanslagen van geweldadig links tereur netwerk.
Opererend met verschillende namen en splintergroepen, gesubsidieerd door de overheid.

Gejuich als F-side op extreemrechts inhakt

Postby Führer » Sun Feb 07, 2010 1:22 am

ImageGejuich als F-side op extreemrechts inhakt
maandag 24 september 2007 | 09:47 | Laatst bijgewerkt op: maandag 30 maart 2009 | 11:59

Tekstgrootte

Een geplande demonstratie van extreemrechts liep zaterdag in Amsterdam uit op een vechtpartij met tegendemonstranten. foto Evert Elzinga/ ANP
AMSTERDAM - Een groep van zo'n veertig extreemrechtse personen staat zaterdagmiddag op het Surinameplein. Wim Beaux, een oudere man, doet intussen het woord. Een groep antifascisten, die een tegendemonstratie houdt op het Mercatorplein, kijkt vanaf de overkant toe.

Beaux legt intussen voor de camera's uit waarom ze niet willen dat het Witte Kruis, een oorlogsmonument in de Amsterdamse wijk De Baarsjes, wordt verplaatst voor de bouw van de Westermoskee.

Schuin tegenover het plein komt ineens een grote groep jongeren luid schreeuwend aanzetten. Het is de F-side van Ajax. De jongens denderen op de rechtsextremisten af en hakken er direct op in. Beaux verdwijnt in een politiewagen. Kort daarop laat de politie weten dat de geplande demonstratie moet worden afgelast. Aan de overkant van het plein, waar de antifascistische jongeren staan, klinkt gejuich. De extreemrechtse jongeren worden onder bescherming van de politie een straatje in geloodst en mogen de bus weer in.

Terwijl de bus de hoek om verdwijnt, lopen drie jongeren met de Nederlandse vlag op hun mouw richting Mercatorplein. Het drietal heeft niet in de gaten dat ze nog de enigen zijn voor de demonstratie van de Nationalistische Volks Beweging. Nicole (16) is resoluut. "Ik laat me niet wegtreiteren. Dit land islamiseert helemaal. Er zijn veel te veel moskeeën hier. Probeer maar eens een kerk in Marokko neer te zetten. Dat lukt echt niet hoor."

Een agent sommeert het drietal, dat al halverwege is, rechtsomkeert te maken. Voordat ze het door hebben, staan ze oog in oog met een groep antifascisten. Een van hen neemt pestend foto's van Zeldo, een van de extreemrechtse jongeren. Die laatste pikt dat niet en slaat de camera van de antifascist op de grond. Hij krijgt daarop een paar flinke klappen. Nicole duikt vliegensvlug een winkel in. Uiteindelijk laat het drietal het plein maar zitten. Na afloop blijken drie aanhangers van extreemrechts lichtgewond te zijn geraakt. De politie houdt zes personen aan.


Met success hadden de links facisten de voetbal hooligans tegen de vreedzame demonstranten opgehitst om samen de aanval te opnen. De politie was weer onbekwaam om het gebruikelijke geweld te voorkomen.
User avatar
Führer
Site Admin
 
Posts: 1135
Joined: Thu Dec 03, 2009 4:32 am

Return to Politiek geweld tegen Rechts

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron