Jörg Haider 1950-2008 (vermoord door het systeem)

Alle personen in dit forum. Vrijheidsstrijders, helden, martelaren, pioneers en politiek leiders
Forum rules
6% Van de wereld bevolking is blank, in 2050 is blank een minderheid in Nederland en Europa.

Jörg Haider 1950-2008 (vermoord door het systeem)

Postby Führer » Wed Apr 21, 2010 1:27 pm

ImageHaider sloot zich in 1970 aan bij de FPÖ (Oostenrijkse Vrijheidspartij). Van de FPÖ - formeel een liberale partij - waren veel aanhangers proteststemmer, met name van de klassieke socialistische SPÖ-aanhang werden veel stemmers weggetrokken. Ook mensen met een extreemrechts gedachtegoed zochten aansluiting bij de FPÖ. Van 1979 tot 1983 was Haider lid van de Nationale Raad (vergelijkbaar met de Tweede Kamer of de Kamer van Volksvertegenwoordigers) van Oostenrijk en in 1986 werd hij voorzitter van de FPÖ. In 1989 werd hij Landeshauptmann van de deelstaat Karinthië. Zijn positieve uitspraken over de nationaal-socialistische economie in de Tweede Wereldoorlog leidden echter tot zijn gedwongen aftreden in 1991. Hierna was hij korte tijd actief als vice-landeshauptmann. In 1995 werd Haider opnieuw tot Landeshauptmann van Karinthië gekozen, waarna hij herkozen werd in 1999 en 2004. Mede dankzij het charisma van Haider en diens vlotte voorkomen, behaalde de FPÖ in 1994 een grote verkiezingszege (22,7% van de stemmen, tegenover 5% in 1986). Zowel de christendemocratische ÖVP als de sociaaldemocratische SPÖ weigerden om met Haiders partij een coalitie te vormen.

De verkiezingen van 1999 betekenden een nederlaag voor de SPÖ/ÖVP-coalitie, en leidden opnieuw tot een grote overwinning voor de FPÖ. Op 4 februari 2000 trad de FPÖ toe tot een coalitie met de christendemocratische ÖVP onder bondskanselier Wolfgang Schüssel, ondanks de wereldwijde protesten tegen een dergelijke coalitie. Oostenrijk raakte opnieuw in een isolement, zoals ook tijdens het bondspresidentschap van de later omstreden Kurt Waldheim. De Europese Unie, waartoe het land sinds enkele jaren behoorde, besloot dat contacten met de nieuwe bondsregering moesten plaatsvinden op het laagst mogelijke niveau.

In 2000 trad Haider af als partijleider. Zijn invloed achter de schermen bleef desondanks zeer groot. Twee jaar later viel de ÖVP/FPÖ-coalitie, wat leidde tot vroegtijdige verkiezingen. Hoewel de FPÖ een nederlaag leed, vormde de ÖVP echter opnieuw een coalitie met deze partij. Datzelfde jaar bracht Haider een bezoek aan de Iraakse dictator Saddam Hoessein; bij vergelijking van foto's werd later sterk betwijfeld of hij niet een dubbelganger in plaats van Saddam zelf had ontmoet. Desondanks zorgde zijn actie voor veel ophef in zowel binnen- als buitenland.[2]

In april 2005 richtte de populistische politicus een nieuwe partij op, de Bündnis Zukunft Österreich, als reactie op interne spanningen in de FPÖ. Laatstgenoemde partij belandde in extreemrechts vaarwater onder Haiders opvolger Heinz-Christian Strache. Deze kwam bij de verkiezingen van 2006 met 11% van de stemmen op de derde plaats; Haiders BZÖ behaalde 4%. Na dit resultaat trok Haider zich terug in Karinthië. Toen zijn opvolger als voorzitter van de BZÖ, Peter Westenthaler, was veroordeeld voor het vals getuigen, werd Haider op 30 augustus 2008 echter opnieuw voorzitter van de partij. Hij zou dit ambt tot zijn dood bekleden.

[bewerken] Overlijden
Jörg Haider overleed op zaterdag 11 oktober 2008 op 58-jarige leeftijd net ten zuiden van Klagenfurt aan de gevolgen van een auto-ongeluk. Hij was op weg naar zijn woning in het Bärental om met zijn familie de negentigste verjaardag van zijn moeder te vieren. Nadat hij op de Loiblpass Straße (B91) een andere auto had ingehaald en zich naar de rechter rijstrook van de weg begaf, verloor hij de macht over het stuur. Zijn Volkswagen Phaeton ramde vervolgens een verkeers- en een bewegwijzeringsbord, reed met het linkervoorwiel in de berm, waarna de auto spinde en een betonpijler en een brandkraan raakte. Vervolgens sloeg de auto meerdere malen over de kop, om haaks op de rijrichting tot stilstand te komen. Haider zou meer dan twee keer zo hard als de toegestane snelheid van 70 km/h hebben gereden, terwijl het zicht door mist zeer beperkt was.[3] Uit nader gerechtelijk onderzoek bleek dat hij ten tijde van het ongeluk een alchoholpromillage van 1.8 had.[4] Door het ongeluk liep de politicus, die alleen in de auto zat, zware verwondingen op aan zijn hoofd en borstkas. Verder zou de wervelkolom gebroken zijn geweest en was zijn linkerarm bijna volledig afgerukt. De medische hulp was tevergeefs; bij aankomst in het ziekenhuis was Haider reeds overleden.[5][6]

In een eerste reactie meldde zijn plaatsvervanger bij de BZÖ, Stefan Petzner, dat "dit voor ons het einde van de wereld is". Ook andere partijen betuigden hun medeleven.[7] Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter reageerde geschokt op het overlijden van Haider. "Hij was een voorbeeld en een rolmodel van de moderne, hedendaagse succesvolle rechtsnationale politicus". Dewinter stuurde zaterdagochtend een rouwtelegram naar de plaatsvervangende voorzitter van de BZÖ en naar de vrouw van Haider. Dewinter was verschillende keren te gast bij Haider. "Het overlijden van Jörg Haider raakt mij diep (...) Hij was een charismatische leider die als geen ander in staat was om de spreekbuis te zijn van de zwijgzame meerderheid van de bevolking", luidde het [8].

De leider van ’s lands grootste rechtse partij FPÖ, Heinz-Christian Strache, roept intussen op de rijen te sluiten. Hij en Haider konden niet samen door een deur. Maar naar nu blijkt, hebben beiden vorige week een gesprek gevoerd. Haider zou daarin nog eens hebben gepleit voor een coalitie van de twee rechtse partijen met de conservatieve partij ÖVP. Strache zei gisteren dat hij BZÖ-politici een nieuwe ‘Heimat’ aanbiedt: ,,Alle verstandige krachten reik ik de hand.’’ De twee partijen zijn samen goed voor een kleine 30 procent van de stemmen, waardoor rechts de op twee na grootste politieke stroming van de Alpenrepubliek is [9]. Een woordvoerder van de deelstaat Karinthië, waar Haider Landeshauptmann was, gaf daags na het ongeval in de Oostenrijkse krant Der Standard aan dat de politicus "een soort staatsbegrafenis op provinciaal niveau" zou krijgen.[3]

Volgens de politie hadden zo'n 25.000 mensen afscheid genomen van de politicus. Het centrum van de stad werd afgezet voor het autoverkeer en de Oostenrijkse spoorwegen hadden extra treinen ingezet. De Oostenrijkse tv zond de rouwplechtigheid live uit [10]. De begrafenis van Haider werd gehouden in Klagenfurt, de hoofdstad van de provincie Karinthië. Baardragers droegen de met rode rozen bedekte kist van Haider eerst naar een volgepakt plein in de stad. Daar voerde een reeks sprekers, onder wie bondskanselier Alfred Gusenbauer en de burgemeester van Klagenfurt, het woord. Gusenbauer zei dat de grote opkomst aantoonde dat Haider niet alleen veel voor zijn familie betekende, maar dat hij ook in staat was mensen te raken. 'Hij was iemand die niemand koud liet, zowel in positieve als in negatieve zin', aldus Gusenbauer, een sociaaldemocraat die Haider vaak heeft aangevallen. De ceremonie met veel folklore werd live op televisie uitgezonden. De afscheidsplechtigheid verliep onder strikte veiligheidsmaatregelen. De plechtigheid verliep uiteindelijk zonder opstootjes, waarna in de kathedraal van Klagenfurt een herdenkingsdienst werd gehouden. Na de misviering werd Haiders lichaam gecremeerd [11].

Onder de aanwezigen bevonden zich president Heinz Fischer en de zoon van de Libische leider Moammar al-Qadhafi . Ook was er een delegatie aanwezig van de Italiaanse Lega Nord .

http://nl.wikipedia.org/wiki/J%C3%B6rg_ ... Overlijden
User avatar
Führer
Site Admin
 
Posts: 1161
Joined: Thu Dec 03, 2009 4:32 am

Re: Jörg Haider 1950-2008 (vermoord door het systeem)

Postby Führer » Fri Feb 02, 2018 6:11 am

Jörg Haider
From Wikipedia, the free encyclopedia
Jörg Haider
JoergHaider Sep07.JPG
Haider in 2007
Governor of Carinthia
In office
8 April 1999 – 11 October 2008
Preceded by Christoph Zernatto
Succeeded by Gerhard Dörfler
In office
21 April 1989 – 21 June 1991
Preceded by Peter Ambrozy
Succeeded by Christoph Zernatto
Chairman of the Alliance for the Future of Austria
In office
30 August 2008 – 11 October 2008
Preceded by Peter Westenthaler
Succeeded by Stefan Petzner
In office
4 April 2005 – June 2006
Preceded by Position established
Succeeded by Peter Westenthaler
Chairman of the Freedom Party of Austria
In office
1986–2000
Preceded by Norbert Steger
Succeeded by Susanne Riess-Passer
Personal details
Born 26 January 1950
Bad Goisern, Austria
Died 11 October 2008 (aged 58)
Köttmannsdorf, Austria
Political party Freedom Party of Austria (1970–2005)
Alliance for the Future of Austria (2005–2008)
Spouse(s) Claudia Haider-Hofmann (m. 1976–2008); his death
Children 2
Education Dr. iur. (law degree)
Alma mater University of Vienna
Profession Lawyer

Jörg Haider (German: [ˈjœɐ̯k ˈhaɪdɐ] (About this sound listen); 26 January 1950 – 11 October 2008)[2] was an Austrian politician. He was Governor of Carinthia on two occasions, the long-time leader of the Austrian Freedom Party (FPÖ) and later Chairman of the Alliance for the Future of Austria (Bündnis Zukunft Österreich, BZÖ), a breakaway party from the FPÖ.[3]

Haider was a controversial figure within Austria and abroad. Several countries imposed mild diplomatic sanctions against his party's participation in government alongside Wolfgang Schüssel's Austrian People's Party (ÖVP), starting from 2000. Haider died in a car accident shortly after leading the BZÖ in the 2008 Austrian Parliamentary elections.

Contents

1 Early life
1.1 Parents
1.2 Early life
1.3 Marriage and children
1.4 Bärental estate
2 Political career
2.1 Rise to power in the FPÖ
2.2 Political struggle in Carinthia
2.3 FPÖ chairman
2.3.1 Haider as opposition leader
2.3.2 Coalition government with Wolfgang Schüssel's People's party
2.4 Collapse of the (first) coalition and decline of the Freedom Party
2.5 Creation of a new party
2.6 Stefan Petzner
3 Political views
3.1 Immigration
3.2 Language policy
4 Support from Muammar al-Gaddafi and Saddam Hussein
5 Allegations of Nazi sympathies and anti-semitism
6 Death and aftermath
6.1 Posthumous controversies
7 References
8 Further reading
8.1 Other languages
9 External links

Early life
Parents

Haider's parents had been early members of the Austrian Nazi Party (DNSAP, the Austrian affiliate of the NSDAP, the German Nazi Party). They were from different backgrounds. Haider's father, Robert Haider, was a shoemaker. His mother, Dorothea Rupp, was the daughter of a well-to-do physician and head of the gynaecology ward at the general hospital of Linz.[4]

Robert Haider joined the DNSAP in 1929 as a fifteen-year-old boy, four years before Adolf Hitler came to power in Germany. He remained a member even after the Nazi Party was banned in Austria and after Engelbert Dollfuss had dissolved the Austrian parliament and established the Ständestaat, a fascist dictatorship. In 1933, Haider senior moved to Bavaria but returned to Austria the following year after the failed Nazi attempt to overthrow the Austrian government. He was arrested and chose to move back to Germany where he joined the Austrian Legion, a division of the Sturmabteilung.[5]

Haider senior completed a two-year military service in Germany and returned to Austria in 1938 after it was annexed by Nazi Germany (the Anschluss). From 1940, he fought as a junior officer on the Western and Eastern Fronts in Europe during the Second World War. Having been wounded several times, he was discharged from the Wehrmacht with the rank of lieutenant. In 1945, he married Dorothea Rupp, at that time a leader in the Bund Deutscher Mädel (BDM).

Following the end of the war, Haider's parents were investigated as part of the denazification process, conducted to determine what measures should be taken against them because of their NSDAP membership (proceedings against all former Nazis—NSDAP members and collaborators—were undertaken as a matter of law in both Austria and Germany after the war ended).[5] They were labelled as "Minderbelastet" (meaning "compromised to a lesser degree", i.e. low-ranking in the NSDAP structure). Robert Haider found a job in a shoe factory. Dorothea Haider, who had been a teacher, was prohibited from teaching for a few years following the end of the war.[4][6] Robert was forced to dig graves, which their son recalled as a "brutal injustice". [7] Haider's mother eventually outlived him, turning ninety on the day he died.
Early life

Haider was born in the Upper Austrian town of Bad Goisern in 1950, a time when his parents' finances were rather moderate, and his elder sister, Ursula, was five years old. He performed well at primary school and attended high school in Bad Ischl despite his parents' financial situation. Haider was reportedly always at the top of his class at high school. During his time in Bad Ischl, he had first contacts with nationalist organisations, such as the Burschenschaft Albia, a right-wing student group.

After he graduated with highest distinction in 1968, he was drafted into the Austrian Army, where he voluntarily spent more than the compulsory nine months (called "the voluntary one year"). After his discharge in 1969, he moved to Vienna and began studying Law and Political Science at the University of Vienna.[8] He graduated in 1973 with the title of Dr. iur. During his studies, he was affiliated again with a Burschenschaft: Silvania. In 1974, he started to work at the University of Vienna law faculty in the department of constitutional law.
Marriage and children

Haider was married to Claudia Hoffmann from 1 May 1976 until his death.[9][10] They had two daughters.[11]
Bärental estate
Location of the state of Carinthia in the south of Austria.

Throughout his career Haider had concentrated his politics on Carinthia. In addition, Haider's personal life was heavily connected with this part of Austria: Haider became wealthy in 1983 when he inherited the estate of Wilhelm Webhofer, who had owned a large parcel of land in Carinthia commonly known as "Bärental" (bear valley). This estate has a history that came up in the 1990s in the Austrian media. The land had been owned by an Italian Jew until 1941. At that point in time the Nazis still hesitated to take possession of property owned by non-German Jews without any compensation. Inside Italy, Jewish property was not yet open for confiscation and the Mussolini government was not inclined to allow this happen to Jewish nationals abroad either. Thus when the estate was sold in 1941, one Josef Webhofer (a former resident of South Tyrol, Italy, and an Optant) paid 300,000 Reichsmark (about $1.5 million today) to obtain title to the land. After the war Mathilde Roifer, the widow of the former Jewish owner of Bärental, demanded compensation. Despite a panel finding that the property was fairly sold, Webhofer paid Roifer an additional 850,000 schillings (about $1 million today). In 1955 Josef Webhofer's son Wilhelm Webhofer, not a blood relative of Jörg Haider's but rather a "Wahlonkel" or uncle-by-choice, inherited the estate and later bequeathed it to Haider. Today the land is estimated to be worth about $15 million.[12]
Political career
Rise to power in the FPÖ

The Austrian Freedom Party (FPÖ) was founded in 1955, and initially was a mixture of various political currents opposed both to the political Catholicism of the Austrian People's Party and the socialist views of the Social Democratic Party of Austria (SPÖ). With its roots in the Pan-German movement, it included both German-nationalist and liberal political views. In 1970 Haider became the leader of the FPÖ youth movement and headed it until 1974. Haider rose rapidly through the party ranks. In 1972, at the age of 22, he was already a well-established leader and was made party affairs manager of the Carinthian FPÖ in 1976. In 1979 he was the youngest delegate among the 183 members of parliament, at age 29. From 1983 his policies became more aggressive, when he rose to party head of the Carinthian FPÖ and started to criticise the leaders of the FPÖ, which at that time was still a minor political movement in Austria, usually winning only about 5–6% of the vote.[13]

The decisive point of his career came in 1986 when he defeated Austrian Vice Chancellor Norbert Steger in the vote for party leadership at the party convention in September in Innsbruck; many delegates feared that Steger's liberal political views and his coalition with the Social Democrats threatened the party's existence.
Political struggle in Carinthia

Until 1989, the SPÖ held an absolute majority in the Austrian province of Carinthia; when it received less than 50% of seats in 1989, ÖVP and FPÖ formed a coalition and elected Haider as Landeshauptmann (governor) of Carinthia.

In 1991, in a debate in the regional parliament, a Socialist leader attacked Haider's plan of reducing unemployment payments for people seen as "freeloaders", calling it forced work placement reminiscent of Nazi policies. Haider replied, "No, they didn't have that in the Third Reich, because in the Third Reich they had a proper employment policy, which not even your government in Vienna can manage to bring about."[14] Haider claimed that the legislators understood his comment as a criticism of the present Austrian government, but in the days that followed the SPÖ joined with the ÖVP in a vote of no confidence against him.[15]

Haider had to resign his post as governor and the FPÖ–ÖVP coalition was replaced by an SPÖ–ÖVP coalition. Although the remark was costly both for Haider and the FPÖ, a country-wide poll reported that 42% of Austrians considered the press's treatment exaggerated, and 33% believed Haider's remarks to be based in fact.[16]

In 1999, Haider again was elected governor of Carinthia by the Carinthian parliament, where the FPÖ now held a plurality of more than 42%. Even after the FPÖ fell to only 10% from 27% in the national elections in 2002, Haider's support in Carinthia did not diminish and he succeeded in the 2004 elections receiving a slightly higher percentage (42.5%) than in 1999.
FPÖ chairman
Haider as opposition leader

Under Haider's leadership, the FPÖ moved to the right, reflecting Haider's nationalist, anti-immigration, and anti-EU views. Haider relied primarily on populism (see below) to advance his interests. From 1986 when Haider became the FPÖ's chairman the party's share in elections rose from 5% in the 1983 elections to almost 27% in 1999.

With Haider practically leading the FPÖ single-handedly, he was able to unite the scattered, divided extreme-right in Austria and establish a party that was not so much founded on leading personalities or an ideology but on just one leader - Haider himself, who used to change his opinions frequently. His style of governing the party became authoritarian in the following years, however his followers did not challenge his ultimate authority in the party, especially because Haider was able to gain one victory after another in elections.[17]

An exception was the split off by the Liberal Forum in the mid-1990s headed by Heide Schmidt, a long-time political supporter of Haider and the FPÖ's candidate for presidency in 1992. The liberals initially gained the support of about 6% of the voters nationwide, but Schmidt was not able to uphold this support and the Liberal Forum subsequently dropped out of parliament in 1999.

The party's mixture of populism, anti-establishment and nationalist themes steadily gained support over the years. In addition to far-right voters, the FPÖ was able to attract voters from both the Social Democrats and the Conservatives in both the national and regional elections of the 1990s, mostly those who were fed up with decades of government by the 'Great Coalition' (see also: Proporz).
Coalition government with Wolfgang Schüssel's People's party

In 2000, Haider's Freedom Party unexpectedly became second after the Social Democrats (SPÖ) in the 1999 parliamentary elections. After efforts by the runner-up, the ÖVP, to renew its coalition with the Social Democrats failed, the ÖVP reached an agreement with the FPÖ. Normally, Haider should have become chancellor. However, since he was deemed too controversial to be part of the government, let alone head it, he stepped aside in favour of ÖVP leader Wolfgang Schüssel.

The coalition caused widespread outrage both in Austria and the rest of Europe. The heads of government of the other fourteen EU members decided to cease cooperation with the Austrian government, as it was felt in many countries that the cordon sanitaire against coalitions with parties considered as right-wing extremists, which had mostly held in Western Europe since 1945, had been breached. For several months, other national leaders shunned diplomatic contacts with members of the Schüssel government. Supporters of the government often blamed social democrats and President Thomas Klestil for these sanctions, and questioned their loyalty to the country.

At the end of February 2000, Haider stepped down from the leadership of the Freedom Party. This was widely regarded as a cynical move to appease foreign criticism, as he appeared to continue to control the party from behind the scenes, with his successor, Susanne Riess-Passer, being only pro-forma in charge. Haider proclaimed that his move was just the fulfillment of his promise to Carinthian FPÖ voters he gave prior to the election that had been held in the same year.[18] Following analysis of the diplomatic sanctions, EU leaders came to believe that the measures were counterproductive and returned to normality in September 2000, even though the coalition remained unchanged.
Collapse of the (first) coalition and decline of the Freedom Party
Jörg Haider wearing lederhosen at a meeting of his party BZÖ (2006)

In September 2002, after a special party convention ("Sonderparteitag") in Knittelfeld (Styria), the so-called Knittelfeld Putsch, Riess-Passer lost the support of many party members. This meeting is also sometimes considered as a rebellion against the members which are currently involved in the government, which was thought to be started or at least supported by Haider. Thus Riess-Passer resigned as Vice Chancellor and Party Chairwoman. With her, Karl-Heinz Grasser, the finance minister, and Peter Westenthaler, the head of the Freedom Party's Parliament Club, also resigned.

This resulted in new general elections in November, which resulted in a landslide victory (42.27% of the vote) of the conservative Austrian People's Party (ÖVP) led by Federal Chancellor Wolfgang Schüssel.[clarification needed] Haider's Freedom Party, which in 1999 was slightly stronger than Schüssel's party, was reduced to 10.16% of the vote.[19]

In response, Haider stated that he had demanded that the leader of the FPÖ must step down to allow him to be leader, and on being refused, stated that he would leave federal politics permanently.

In October 2003, in a cabinet reshuffle instigated by Haider, Herbert Haupt stepped down as Vice Chancellor and was replaced by Hubert Gorbach.

On 7 March 2004, the FPÖ won a plurality (42.5%) of the vote in the elections for the Carinthian parliament. On 31 March 2004, Haider was re-elected Governor of Carinthia by the FPÖ and SPÖ members of the state parliament.

However, outside Carinthia, Haider's charisma seemed to have largely lost its appeal among voters. The FPÖ incurred devastating losses in several regional elections, the 2004 European elections and in elections for the Austrian Chamber of Commerce. In each of those elections, it lost between one half to two thirds of their previous voters.
Creation of a new party

As a consequence, the FPÖ, whose chair was Haider's sister, Ursula Haubner, was riven with internal strife. On 4 April 2005, Haider, Haubner, Vice Chancellor Hubert Gorbach and other leading figures of the FPÖ announced the creation of a new party called Alliance for the Future of Austria (Bündnis Zukunft Österreich, BZÖ) with Haider as leader. In effect, this split the FPÖ into two parties.

In the following months, the BZÖ tried to establish itself within the Austrian political landscape, but met little success. Haider and his new party remained in the coalition with the People's party, leading to fierce fights between the FPÖ and BZÖ following the split-up. Subsequent polls showed that both parties were losing voter approval and in danger of failing to reach the critical 4% of the national vote barrier required for representation in parliament.

In the 2006 general elections, the BZÖ received 4.1% of votes, thus narrowly securing its representation of 7 seats in parliament. The FPÖ, now led by Heinz-Christian Strache surpassed initial expectations, receiving 11.0% of the vote, 532 votes behind the Greens.

From June 2006 to August 2008, the BZÖ was led by Peter Westenthaler. On 30 August 2008, shortly before the legislative election, Haider re-assumed the party chairmanship. Subsequently, the BZÖ received 10.7% of votes, and the FPÖ 17.5% of votes.
Stefan Petzner

Stefan Petzner, Haider's designated successor as party chairman, stated in an ORF radio interview on 19 October 2008, that at the time of Haider's death he and the politician were in a relationship which "went far beyond friendship" with the full knowledge of the latter's wife.[20] Petzner also said that "Jörg and I were connected by something truly special. He was the man of my life (German: Lebensmensch)."[21] The term Lebensmensch can imply an intimate relationship but can also be interpreted as "icon" or "mentor".[22] Associated Press reported Petzner's comments as "Jörg and I were connected by something truly special. He was the man of my life ... I loved him as a best friend."[22] Haider had never denied or confirmed the widespread rumours about his sexuality, but he was often criticised for surrounding himself with young men in his political movement, which was nicknamed 'Haider's boys' party'.[20][22]
Political views

Since beginning his political career in the 1970s, Haider was critical of mainstream Austrian politics. He used simple slogans to raise his popularity by exploiting issues where he saw the general public perceived injustice or the self-interest of big party politics (specifically the SPÖ and the Austrian People's Party).[17]

In a 27 September 2008 talk show on ORF television, Haider described the boards of directors of numerous world banks as "mafia".[23] Haider also advocated the creation of heavier punishments for banking managers and proposed the creation of a special Legal Court against financial crimes, in one of his last interviews to the Austrian Kleine Zeitung daily.[24]

Haider supported fighting against inflation, and paying a minimum salary of €1000 per month, as well as €1000 per month for mothers. He also supported reforming the Austrian social insurance system with one insurance company per profession. Until 2005 Haider was for the entry of Turkey into the European Union. Later, he urged that decisions like the treaty for the European Union, or the entrance of Turkey into the European Union should be decided by a referendum.[25][26][27][28]
Immigration

Throughout his career, Haider vigorously opposed immigration and Islam[29] and sometimes made public statements offensive to immigrant populations. In the early 1990s, Haider proclaimed that

The social order of Islam is opposed to our Western values. Human rights and democracy are as incompatible with the Muslim religious doctrine as is the equality of women. In Islam, the individual and his free will count for nothing; faith and religious struggle – jihad, the holy war – for everything.[30]

Language policy
See also: Carinthian Slovenes and Language policy

One of Haider's main political struggles was the one against bilingualism in southern Carinthia, where an indigenous Slovene ethnic-linguistic community, known as the Carinthian Slovenes, lives. Already in the 1980s, Haider pursued a policy of segregation in schools, insisting on physically dividing the Slovene and German-speaking pupils in elementary schools in southern Carinthia. In December 2001, the Austrian Constitutional Court ruled that topographic road signs in all settlements in Carinthia which have had more than 10% of Slovene-speaking inhabitants over a longer period of time, should be written both in German and Slovene. Haider refused to carry out this decision, which has been reiterated by the Court several times thereafter, and publicly threatened to sue the president of the Constitutional Court.[31] Instead of erecting hundreds of new bilingual signs, as ruled by the court, Haider ordered the removal of several existing ones,[32] which triggered a wave of protest among the local Slovene minority, including acts of civil disobedience.[33]

In May 2006, Haider personally moved the road sign of the town of Bleiburg (Slovene: Pliberk) in south-eastern Carinthia for several meters as the response to the decision of the Constitutional Court which ruled the sign was unconstitutional because it was written only in German. He compared himself to Jesus Christ who moved the stone over his tomb,[34] provoking indignation by the local Roman Catholic clergy. After the Court condemned his action as illegal, Haider threatened to call a regional referendum on the issue,[35] for which he was publicly admonished by the Federal President Heinz Fischer. The referendum was blocked by the decision of the Federal institutions which found it unconstitutional.[36] In December 2006, Haider tried to bypass the ruling of the Constitutional Court by attaching less prominent plaques with Slovene placenames to German road signs, which was again found unconstitutional by the Constitutional Court.[37] Haider nevertheless disregarded the Court's decision and pursued his action.[38]

In his last speech, delivered on the celebration of the 88th anniversary of the Carinthian Plebiscite only a few hours before his death, Haider reiterated his opposition to any kind of visual bilingualism in the region and warned the Slovene politicians "not to play with fire".[39]
Support from Muammar al-Gaddafi and Saddam Hussein

Haider was also known to have visited Iraq to meet Saddam Hussein on the eve of the 2003 Iraq War, as well as having had a friendship with Muammar Gaddafi when Libya was an international pariah.[40]

The investigation proved that the two gentlemen had received the amount of five million US Dollars from Saddam Hussein against their services to him. Edwald [sic] Stadler received three million seven hundred and fifty thousand US Dollars, and Dr. Jörg Haider received the rest, which is one million two hundred and fifty thousand US Dollars.[41]

A confiscated diary mentions a €45 million transfer from Gaddafi, as well as more than €10 million that individuals brought home from Iraq. Some of Saddam's money was picked up by Haider's confidant from a Swiss account belonging to the dead sons of Saddam Hussein.[42]
Allegations of Nazi sympathies and anti-semitism

Haider was frequently criticized for statements in praise of Nazi policies, or considered antisemitic.[43] International reports on Haider often referred to his remark that the Nazi government had produced a "proper employment policy" as compared to the SPÖ government. He was forced to resign as governor of the Carinthia province in 1991 because of the incident. Haider years later apologized.[15] On one occasion during a parliamentary debate, Haider described World War II concentration camps as "punishment camps".[15]

On several occasions Haider made remarks about Austrian World War II veterans that were represented as broad endorsement of the war and of the Nazi SS. Speaking to a gathering of veterans from several countries in 1990, he said that the veterans were "decent people of good character" and "remain true to their convictions". Haider stated that he did not specifically address Waffen-SS veterans with his remarks.[15] On another occasion, he said, "the Waffen-SS was part of the Wehrmacht (German military) and because of that it deserves every honor and recognition".[44] In 2000, at a gathering of Wehrmacht veterans in Ulrichsberg, including Waffen-SS veterans, he said, "Those who come to Ulrichsberg are not the old Nazis. They are not neo-Nazis, they are not criminals."[45]

Haider also compared the deportation of Jews by the Nazis to the expulsion of Sudeten Germans from Czechoslovakia after World War II.[46] Haider's detractors also pointed to a punning reference to the leader of the Jewish community of Vienna, Ariel Muzicant; Haider indicated that he did not understand how someone named Ariel (also the name of a popular laundry detergent) could have gathered so much filth, implying the real estate agent's business methods were crooked.[47] Haider's critics characterized the remark as antisemitic.[47] Haider also maintained that Muzicant faked antisemitic hate letters to himself. He later withdrew this and other accusations, and apologized for his "derogatory remarks".[48]

Haider was closely watched by Mossad, the Israeli secret service; FPÖ secretary general Peter Sichrovsky - a Jewish-Austrian politician and formerly one of Haider's closest aides - had gathered inside information on Haider's controversial contacts with prominent "Arab dictators".[49] Due to Haider's perceived contacts to Holocaust deniers, the Israeli Foreign Ministry on 29 September 2008 declared it was heavily concerned about the 2008 Austrian elections;[50] a spokesman of the ministry said that Israeli officials were "very worried about the rise to power of people who promote hatred, Holocaust denial, and befriend Neo-Nazis. We see it as a disturbing development and are following the matter very closely."[51]
Death and aftermath

Haider died of injuries from a car crash at Lambichl in Köttmannsdorf near Klagenfurt, in the state of Carinthia, in the early hours of 11 October 2008. He had been on his way to celebrate his mother's 90th birthday.[52] Police reported that the Volkswagen Phaeton that Haider had been driving came off the road, rolled down an embankment, and overturned,[53][54] causing him "severe head and chest injuries".[55] Haider was on his way from Stadtkraemer, a gay bar in Klagenfurt, where he had been drinking, according to a testimonial from the public prosecutor after his death.[56] He had also allegedly been meeting with a young man after having previously quarreled with Stefan Petzner that same evening.[20][53][57][58] He was alone in the government car and no other vehicles were involved.[59][60] At the time of the crash, Haider's car was travelling at 142 km/h (88 mph) or faster, more than twice the legal speed limit of 70 km/h (43 mph) for that part of the Loiblpass road.[61] An initial investigation uncovered no signs of foul play,[60] and conspiracy theories about the death have been strongly rejected by the Austrian police.[62][63] Haider's widow denies that her husband was gay and questions the official account of the accident.[64] Haider's blood alcohol level at the time of the crash was 1.8 mg/l, more than three times the legal limit of 0.5 mg/l. This fact was noted by both Haider's spokesman and the state prosecutor. The director general of the Carinthian administration declared that in case the Governor had been intoxicated the State would have the right to recourse.[65][66]

Austrian President Heinz Fischer said of Haider's death that it was a "human tragedy".[67] Reactions in the press were mixed. Wolfgang Fellner, publisher of Österreich, wrote: "I have fought bitterly" with Jörg Haider, but "finally, Haider became a gentle, considerate, almost wise politician ... Alas, he was once again too fast." Haider "died as he lived: always full throttle, always over the limit", Fellner concluded.[68] But Ernst Trost pointed out in the Kronen Zeitung that while Haider had enjoyed a "comet-like rise" in politics, he also had "ever again embarked on self-destructive actions and provoked opposition." The Chief Editor of Kurier, Christoph Kotanko, wrote that "however much his brown tones, xenophobia and aggressive populism were to be rejected ... Haider's criticism of the dominant conditions of the 1980s and 90s was partly also justified", and he had "named, fought and in part also changed" those conditions.[69]

On 25 January 2009, the Lippitzbachbrücke was renamed to "Jörg-Haider-Brücke".[70]

In 2009, the consequences of Haider's financial policies became apparent when the Bavarian-Carinthian Hypo Alpe-Adria-Bank International got into serious difficulties, later leading to the bank's nationalization. Swiss paper Tagesanzeiger wrote about "Haider's money destruction machine".[71] Carinthia now has the highest per-capita debt in Austria.[72]
Posthumous controversies

Haider's widow, Claudia, sued the German newspaper Bild-Zeitung for publishing interviews with a man claiming to have been Jörg Haider's lover for many years.[73] In October 2009, an Austrian court ruled it illegal for media to call Jörg Haider a homosexual because it would be a "breach of personal and privacy rights". In its ruling the court threatened a fine of up to €100,000 for anybody "who claims or distributes the claim that Jörg Haider was a homosexual and/or bisexual and/or that he has had a male lover".[73] The Graz provincial court also issued same preliminary injunctions against Bild-Zeitung, the Austrian paper Österreich and the Austrian magazine News.[74]

According to a confiscated black booklet handwritten by Walter Meischberger, a former Freedom Party politician, Austrian authorities said they would examine a diary that allegedly detailed money transfers from Saddam Hussein and Muammar Gaddafi. The diary reportedly mentions a US$58.7m transfer from Gaddafi, as well as more than US$13.3m that unidentified individuals brought back from Iraq. It also references an anonymous confidant who supposedly brought a suitcase filled with $6.6m from Switzerland to Munich for investment purposes; the money was supposed to have come from a Swiss account belonging to the deceased Uday Hussein and Qusay Hussein.[40]
References

Rory Carroll (16 December 2000). "Riot worry as Haider and tree head for Vatican". The Guardian. London. Retrieved 23 October 2008.
"news.ORF.at - Jörg Haider tödlich verunglückt" (in German). Österreichischer Rundfunk. 12 October 2008. Retrieved 13 October 2008.
Schudel, Matt (12 October 2008). "Jörg Haider; Politician Made Far-Right Party A Force in Austria". Washington Post. p. Page C08. Retrieved 13 October 2008.
"Jörg Haider Biographie". Wiener Zeitung (in German). 10 September 2004. Archived from the original on 29 February 2008. Retrieved 5 May 2008. "Seine Eltern, die 1945 heirateten, kamen aus unterschiedlichen Bildungsschichten. Der Vater war Schuhmacher, die Mutter, eine geborene Rupp, die Tochter eines Gynäkologen und Primararztes am Linzer Allgemeinen Krankenhaus."
Peri, Anat (2001). "Jörg Haider's Antisemitism". Vidal Sassoon International Center for the Study of Antisemitism. Hebrew University. Retrieved 5 May 2008.
"Profile: Controversy and Joerg Haider". BBC News. 29 February 2000. Retrieved 5 May 2008. "After the war they were punished for their affiliations and forced to take up menial work."
"Jörg Haider". The Economist. 16 October 2008. Retrieved 23 October 2008.
"Archived copy". Archived from the original on 19 January 2012. Retrieved 18 February 2014.
"Archived copy". Archived from the original on 14 October 2008. Retrieved 2008-10-11.
"SK Austria Kärnten trauert um Haider". Kleine Zeitung. 11 October 2008. Archived from the original on 15 October 2008. Retrieved 23 October 2008.
"Austrian far-right leader Joerg Haider killed in car crash". The Daily Telegraph. 11 October 2008. Retrieved 10 November 2014.
[1]
[2]; on the semi-peripheral status of the Carinthian economy at that times as well as the socio-economic dynamics of the situation of the Slovenian minority in Austria see: Arno Tausch and Otmar Höll, 1980 "Austria and the European Periphery" in 'European Studies of Development' (J. de BANDT J./MANDI P./SEERS D. (Eds.)) Macmillan, London: 28-37.
"Haider in context: Nazi employment policies". BBC News. 11 February 2000. Retrieved 3 April 2011.
Staff writer (19 February 2000). "Haider Sans Filtre". Le Québécois Libre. Retrieved 26 October 2008.
Riedlsperger, Max (5 May 1995). Die Freiheitlichen: a comparative study of the Austrian and U.S. Political Landscapes (Speech). Vienna. Archived from the original on 17 September 2006. Retrieved 29 October 2008.
"The FPÖ of Jörg Haider - Populist or Extreme Right-Winger?". Doew.at. Archived from the original on 31 May 2011. Retrieved 3 April 2011.
"No way out". The Guardian. London. 29 February 2000. Retrieved 7 May 2010.
"Austria's general election: The revival of the mainstream right". The Economist. 28 November 2002. Retrieved 3 April 2011.
"Telegraph". The Daily Telegraph. London. 21 October 2008. Retrieved 3 April 2011.
Scally, Derek (24 October 2008). "Haider's male lover and party colleague reveals relationship". The Irish Times. Retrieved 27 October 2008.
article by William J. Kole, Associated Press, – Fri 24 October, 7:31 am titled: Was Austrian far-right leader Joerg Haider gay? Archived 29 October 2008 at the Wayback Machine.
ÖRF, 27. September 2008, 22h34 on YouTube[dead link]
Sein letztes Interview: Haider fordert eine Regierung der Einheit Archived 7 December 2008 at the Wayback Machine. 10 October 2008. Retrieved 4 December 2008
Het Vrije Volk, 13 October 2008 Jörg Haider over de bankenmaffia. (Dutch language) Retrieved: idem.
BZÖ Election Program 2008 Archived 20 September 2008 at the Wayback Machine.
"BZÖ leitet Volksbegehren für Preis-Stopp ein". Tv.oe24.at. Retrieved 3 April 2011.
"BZÖ-Wahlprogramm kokettiert mit Mittelstand". Kleinezeitung.at. Archived from the original on 6 July 2011. Retrieved 3 April 2011.
Türkei gegen junge "Hornochsen" Archived 25 December 2008 at the Wayback Machine.
"Profile: Controversy and Joerg Haider". BBC News. 29 February 2000. Retrieved 7 May 2010.
Merkl, Peter H. and Leonard Weinberg (2003). Right-wing Extremism in the Twenty-first Century. Routeledge. page 84
"Haider zagrozil Korineku zaradi odločbe ustavnega sodišča". Dnevnik.si. 29 December 2005. Retrieved 3 April 2011.
"Haider proti dvojezični tabli". 24ur.com. 4 March 2011. Retrieved 3 April 2011.
"Stražili bodo dvojezično tablo". 24ur.com. 4 March 2011. Retrieved 3 April 2011.
"Tednik, številka 05, Izjave tedna". Mladina.Si. Retrieved 3 April 2011.
"Haider zbral podpise za referendum :: Prvi interaktivni multimedijski portal, MMC RTV Slovenija". Rtvslo.si. Retrieved 3 April 2011.
"Koroškega referenduma o dvojezičnih krajevnih tablah ne bo". Dnevnik.si. 29 May 2006. Retrieved 3 April 2011.
"Haiderjeve tablice nezakonite". 24ur.com. Retrieved 3 April 2011.
"Haider nadaljuje s pripenjanjem dodatnih tablic". Delo.si. Retrieved 3 April 2011.
"Haider: Slovenija se igra z ognjem". Delo.si. Retrieved 3 April 2011.
"Austria investigates Haider links - Europe". Al Jazeera English. 3 August 2010. Retrieved 3 April 2011.
Emil Bobi; Michael Nikbakhsh; Ulla Schmid (7 August 2010). "Jörg Haiders geheime Geldgeschäfte mit dem irakischen Diktator Saddam Hussein". Profil.at. Retrieved 3 April 2011.
"Did Austrian far-right leader receive hidden £40m fortune thanks to funding from Saddam and Gaddafi?". London: The Mail Online. 4 August 2010.
[3] Archived 12 January 2009 at the Wayback Machine.
Haider, Jörg (7 February 2000). "Haider in His Own Words". TIME. Retrieved 3 April 2011.
[4][dead link]
"Profile: Controversy and Joerg Haider". BBC News. 29 February 2000. Retrieved 5 January 2010.
"Haider heightens anti-Semitism row". BBC News. 22 March 2001. Retrieved 3 April 2011.
Erlanger, Steven (1 February 2002). "Austria: Haider Apologizes To Jewish Leader". The New York Times.
Mossad Spied on far-rightist Austrian The Times, 2 June 2005. Retrieved 4 December 2008
Foreign Ministry 'concerned' over Austrian elections YNet (Israel)/Haaretz, 29 September 2008, Retrieved 4 December 2008
Ibid., Ynet.co.il.
"Austrian far-right leader Haider dies in crash". The Irish Times. 11 October 2008. Archived from the original on 31 October 2008. Retrieved 31 October 2008. ""This is for us like the end of the world," said Mr Haider's spokesman, Stefan Petzner. He said Haider had been heading to a town near Klagenfurt in the mountainous southern province for a gathering of his family to mark his mother's 90th birthday."
Paterson, Tony (13 October 2008). "Haider died driving at twice speed limit". The Independent. London. Archived from the original on 31 October 2008. Retrieved 31 October 2008. "travelling near Klagenfurt in the southern province of Carinthia at 88mph (142kph) along a stretch of road which has a 42mph speed limit. [...] a three-month-old Volkswagen Phaeton V6, careered off the road after overtaking another vehicle and flipped several times, [...] Mr Haider, who had been on his way to his mother's 90th birthday party,"
"Austria's Haider dies in car crash". RTÉ. 11 October 2008. Archived from the original on 31 October 2008. Retrieved 31 October 2008. "The 58-year-old governor of Austria's Carinthia province died after suffering major head and chest injuries when the government car he was driving went out of control and rolled down an embankment, police said."
"Austria's Haider dies in accident". BBC News. 11 October 2008. Archived from the original on 31 October 2008. Retrieved 31 October 2008. "Mr Haider suffered severe head and chest injuries after his car came off the road in Carinthia, his political base."
"Haider was drinking in a gay bar before he crashed". The Daily Telegraph. London. 17 October 2008. Retrieved 7 May 2010.
Pancevski, Bojan (23 October 2008). "Far-right Austrian leader sacked for revealing gay affair with Jörg Haider". The Times. London. Archived from the original on 31 October 2008. Retrieved 23 October 2008. "Local papers said that, on the night of his accident, Haider and Mr Petzner had a row at a magazine launch party. Haider left in a hurry and drove to a gay club in Klagenfurt, his home town, where he drank vodka with male escorts. The reports said that he was hardly able to walk to his car."
Hall, Allan (18 October 2008). "Austrian extremist had last drink in gay bar". The Scotsman. Edinburgh. Archived from the original on 31 October 2008. Retrieved 31 October 2008. "His visit to the bar on his way home has rekindled the issue of his homosexuality just as supporters want to beatify him as the patron saint of Austrian nationalism. Stadtkrämer – it translates as "City Shopkeeper" – is a well known haunt for Klagenfurt's gay community and advertises itself on the internet with the slogan: "Whether old or young, lesbian or gay, the restaurant is always cool.""
"Austrian far-right leader Haider dies in car crash". AFP. Google. 10 October 2008. Archived from the original on 31 October 2008. Retrieved 31 October 2008. "Haider, 58, leader of the Alliance for the Future of Austria party (BZOe), was at the wheel of his official car in the early hours of Saturday when it veered off the road south of Klagenfurt,"
"Austria's Haider dies in car accident". Associated Press contributed to this report. CNN. October 2008. Archived from the original on 31 October 2008. Retrieved 31 October 2008. "Haider was driving alone in his official state car on the road out of Klagenfurt, in southern Austria, when the car went off the road early Saturday. Police said Haider had just passed another car when he veered off the road, hit a concrete post, and rolled over several times before coming to a stop in the middle of the road. The woman driving the car that Haider passed called for help and rescue teams were on the scene immediately, said Johann Melischneg of the Carinthia state police."
"Haider doing more than twice speed limit in fatal crash". AFP. 12 October 2008. Archived from the original on 4 October 2012. Retrieved 12 October 2008.. The print edition of the Austrian Daily "Österreich" reported on 16 October that the car's velocity was 170 kilometers per hour, and that the estimates of the speed of 140 kilometers have to be revised upwards, because the traffic sign, with which Dr. Haider's car first collided, reduced the initial high speed
Allan Hall (13 October 2008). "Austrian officials fear neo-Nazi 'pilgrimage' for Haider's funeral". Edinburgh: news.scotsman.au. Retrieved 15 October 2008.
"Austrian far-Right leader Joerg Haider killed in crash". Herald Sun. 14 October 2008. Retrieved 15 October 2008.
"Mein Mann war nicht ein Homosexuell". Bunte. London: Google. 28 May 2011. Archived from the original on 12 October 2008. Retrieved 12 October 2008. "Translation from German: "[sic] if there was any truth at all in these rumours [about my husband being gay], I would have long since divorced him""
"Search - Global Edition - The New York Times". International Herald Tribune. 29 March 2009. Retrieved 3 April 2011.
"Viel zu schnell - und stark alkoholisiert". Orf.at. 15 October 2008. Retrieved 3 April 2011.
Weaver, Matthew (11 October 2008). "Austrian far-right leader Jörg Haider dies in car crash". The Guardian. London. Retrieved 11 October 2008.
Summary of comments from the Austrian press on Haider's death, Vorarlberg Online, 11 October 2008
"Es ist etwas aus der Balance geraten".
""Jörg Haider-Brücke" ist jetzt Realität". Kaernten.orf.at. Retrieved 3 April 2011.
"Haiders Geldvernichtungsmaschine - News Wirtschaft: Unternehmen". tagesanzeiger.ch. Retrieved 3 April 2011.
"1,5 Milliarden gegen den Dominoeffekt - Hypo Alpe Adria - derStandard.at " Wirtschaft". Derstandard.at. 15 December 2009. Retrieved 3 April 2011.
Newspapers sentenced for 'gay Haider' reports, AustrianTimes.at, 19 November 2009. Archived 12 March 2014 at the Wayback Machine.

"Toter Haider gewinnt Prozess zu seinem Sex-Leben (German)". APA-OTS. Retrieved 18 November 2009.

Biography portal
iconPolitics portal
flagAustria portal

Further reading

Höbelt, Lothar. Jörg Haider and the politics of Austria, 1986-2000. West Lafayette, Indiana: Purdue University Press, 2002.
Rosellini, Jay Julian. "Haider, Jelinek, and the Austrian Culture Wars". Charleston: CreateSpace, 2009.
Wilsford, David, ed. Political leaders of contemporary Western Europe: a biographical dictionary (Greenwood, 1995) pp 183–188.
Wodak, Ruth & Anton Pelinka. The Haider phenomenon in Austria. New Brunswick, N.J.: Transaction Publishers, 2002.

Other languages

Goldmann, Harald & Hannes Krall & Klaus Ottomeyer. Jörg Haider und sein Publikum: eine sozialpsychologische Untersuchung. Klagenfurt: Drava, 1992.
Haider, Jörg. Die Freiheit, die ich meine. Frankfurt/Main: Ullstein, 1993.
Tributsch, Gudmund (ed.). Schlagwort Haider: ein politisches Lexikon seiner Aussprüche von 1986 bis heute mit einem Essay von Franz Januschek. Published: Wien: Falter, 1994.
Lionel BALAND, Jörg Haider, le phénix. Histoire de la famille politique libérale et nationale en Autriche. Éditions des Cimes, Paris, 2012. (ISBN 979-10-91058-02-5)

External links
Wikimedia Commons has media related to Jörg Haider.
Wikiquote has quotations related to: Jörg Haider

Dr. Jörg Haider at the Austrian Parliament website (in German)
Jörg Haider in the German National Library catalogue

Political offices
Preceded by
Peter Ambrozy Governor of Carinthia
1989–1991 Succeeded by
Christoph Zernatto
Preceded by
Christoph Zernatto Governor of Carinthia
1999–2008 Succeeded by
Gerhard Dörfler
Party political offices
Preceded by
Norbert Steger FPÖ Party Chairman
1986–2000 Succeeded by
Susanne Riess-Passer
Preceded by
position created BZÖ Party Chairman
2005–2006 Succeeded by
Peter Westenthaler
Preceded by
Peter Westenthaler BZÖ Party Chairman
2008 Succeeded by
Stefan Petzner (acting)
[show]

v
t
e

Landeshauptleute of Carinthia
[show]

v
t
e

FPÖ party chairmen
Authority control

WorldCat Identities
VIAF: 97880266
LCCN: n88010450
ISNI: 0000 0001 2321 3699
GND: 118854208
SUDOC: 034072306
BNF: cb12486552v (data)
NKC: xx0002839

Categories:

1950 births
2008 deaths
Alliance for the Future of Austria politicians
Austrian anti-communists
Austrian Roman Catholics
Critics of Islam
Freedom Party of Austria politicians
German nationalists
Governors of Carinthia (state)
People from Bad Goisern
Right-wing populism in Europe
Road incident deaths in Austria
University of Vienna alumni

Navigation menu

Not logged in
Talk
Contributions
Create account
Log in

Article
Talk

Read
Edit
View history

Search
User avatar
Führer
Site Admin
 
Posts: 1161
Joined: Thu Dec 03, 2009 4:32 am


Return to Personen

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron